Dny se zkracují, ubývá světla a spolu s tím i příležitostí udělat si zásobu důležitého vitamínu D, jehož nedostatkem trpí zejména senioři. „Déčko“ přitom snižuje riziko osteoporózy a příznivě působí na stav kůže, ale i na psychiku. Nyní v období pandemie koronaviru přichází tento podstatný vitamín ke slovu ještě častěji díky svému pozitivnímu vlivu na imunitu. Výzkumy potvrzují, že dokáže zmírnit průběh nemoci COVID-19, ale pomáhá i při jiných respiračních infekcích.
Naše tělo si umí vitamín D vytvořit samo, pod podmínkou, že má dostatek přímého slunečního svitu. Ovšem ani slunce nám nezajistí potřebné množství „déčka“ okamžitě. Naprostou většinu doporučené dávky tohoto vitamínu získáme až po 20minutovém slunění dvakrát do týdne; lidé nad 65 let potřebují dokonce minimálně dvakrát delší pobyt na slunci. A právě to je velký problém seniorů, kteří jsou trvale upoutáni na lůžko. Deficit „déčka“ se neblaze podepisuje nejen na stavu jejich kostí, ale také na imunitě, která je v době virových epidemií podstatným ochranným štítem. Vitamín D můžeme tělu naštěstí dopřát i jinou cestou a podpořit tak nejen fyzické a psychické zdraví blízké osoby, o kterou pečujeme, ale i svou vlastní kondici.
Ryby, vejce, mléko i houby
Když nepočítáme sluneční svit, můžeme se spolehnout na potraviny bohaté na vitamín D. Jsou to v první řadě tučné ryby jako losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř a také ryby konzervované (šproty, sardinky, tuňák). Dalším zdrojem vitamínu D je plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry, případně tzv. „nemléka“, například mléko sójové či rýžové, která se vitamínem D uměle obohacují. Vitamín D najdete také ve vaječném žloutku, záleží ovšem na tom, za jakých podmínek se chovaly slepice, které vejce snesly. Vejce od slepic z volného chovu obsahují až pětkrát více vitamínu D než vejce slepic chovaných v kleci. Schopnost vytvářet vitamín D mají i divoce rostoucí houby, především lišky a hřiby.
V zimě volte doplňky stravy
Češi mají vitamínu D mnohem méně, než jaká je optimální dávka; skoro tři čtvrtiny z nás trpí jeho nedostatkem. Doporučované denní množství je 5 až 10 mikrogramů, běžně ale odborníci označují mnohem vyšší dávky. Studie vědců z University of Cork z roku 2016 hovoří dokonce o 28 mikrogramech na den. Pokud bychom si chtěli dát dostatečnou denní dávku vitamínu D spolu s jídlem, museli bychom spořádat například kilo másla nebo 200 gramů lososa či 16 vajec denně, což je prakticky i ekonomicky nemožné. Proto je žádoucí užívat od října do března vitamín D také ve formě doplňků stravy, které ho obsahují v přesně daném množství.
Rozpustné tablety raději ne
Při výběru vitamínových doplňků buďte obezřetní. Starší lidé se často neobejdou bez množství léků, a proto by preparáty určené seniorům měly být dobře vstřebatelné, bez zbytečných zatěžujících látek a měly by mít jednoduché dávkování. Pozor na rozpustné vitamínové tablety. Ty mohou obsahovat až kolem 25 mikrogramů vitamínu D, současně s ním v nich ovšem najdeme i uhličitan sodný, což je druh soli, která má za úkol vytvářet bublinky a tabletu rozpustit. S ohledem k doporučenému dennímu limitu soli ve výši 6 gramů je to poměrně vysoká dávka, která může působit problémy hlavně lidem s vysokým krevním tlakem.