Sklenici tradičního medu má ve spíži snad každá domácnost. Saháme po něm, nejen když jsme nachlazení a bolí nás v krku. Pokud patříte mezi milovníky tekutého zlata, vyzkoušejte také med, který je našemu zdraví ještě prospěšnější a kromě toho má i velmi zajímavou chuť. Říká se mu manukový.

Poklad starých Maorů
Pojmenování manukového medu se odvozuje od keře, ze kterého včelky sbírají nektar plný cenných látek. Manuka, česky balmín metlatý, pochází z oblasti Nového Zélandu a Austrálie, ale dnes už je rozšířený po celém světě. Výraz „manuka“ znamená v jazyce původních obyvatel Nového Zélandu doslova „cítím se dobře“. A není to náhoda. Med, ale i olej získávané z této rostliny mají řadu blahodárných účinků.
Med na lžičku i na obvaz
Manukový med obsahuje železo, zinek, vitaminy B, enzymy a další látky, díky kterým má silné protizánětlivé a regenerační schopnosti. Je známý především jako úspěšný bojovník proti bakteriím a plísním. Potírá „nepřátelské“ bakterie a stimuluje tvorbu bílých krvinek, a proto se doporučuje jako prevence proti nemocem i jako pomoc během zotavování. Manukový med je také ceněný pro svou schopnost obnovovat tkáně. Používá se při čištění a hojení ran, od odřenin po zanícené rány, včetně popálenin, proleženin a otlačenin. V medicíně se pracuje se speciálně upraveným manukovým medem, který obsahuje nejvíce účinných látek.
Superpotravina pro každý den
Med získaný z manuky se právem řadí mezi takzvané superpotraviny, které stojí za to vyzkoušet. Možná vás překvapí, že na rozdíl od „našeho“ medu má silně kořeněnou chuť s jemnými mátovými tóny. Můžete ho užívat po lžičkách, namazat ho na kousek pečiva nebo ho rozmíchat ve vlažném nápoji. Největšího účinku dosáhnete, když si dáte lžičku medu ráno na lačný žaludek. Dospělí by si měli dopřát asi tak dvě až tři lžičky medu denně, dětem starším jednoho roku stačí jedna čajová lžička s kouskem chleba.
Jak pomáhá manukový med?
- Posiluje imunitu a urychluje rekonvalescenci
- Ulevuje při zánětu hrdla, bolesti v krku a zánětu dásní
- Usnadňuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
- Pomáhá při pálení žáhy a refluxu
- Napomáhá hojení ran
- Pomáhá při ekzémech a lupénce
Na co si dát pozor?
- Vždy se ujistěte, že kupujete med opatřený příslušným certifikátem. Vodítkem vám může být informace, že pravý manukový med levně nepořídíte. Pomůže vám například test medů německého portálu Bild.
- Vysoké teploty ničí cenné látky v medu. Nedávejte ho tedy například do právě uvařeného čaje.
- Manukový med nepodávejte dětem mladším 1 roku.
Co označuje zkratka MGO na etiketě?
Mimořádnost manukového medu je dána vysokým obsahem složky zvané methylglyoxal, která stojí za jeho antimikrobiálními účinky. Informaci o koncentraci této látky najdete na etiketě pod zkratkou MGO. Čím vyšší je tento údaj, tím větší má med „sílu“. Například symbol MGO® 400+ znamená, že obsah methylglyoxalu v daném manukovém medu je minimálně 400 mg na jeden kilogram. Koupit můžete manukový med s označením MGO mezi 100 až 850. Pro srovnání – běžné, byť kvalitní medy mívají MGO pouze do 10 mg/kg. Protože se však hodnota MGO mění vlivem zahřívání a skladování medu a lze ji ovlivnit také přikrmováním včel, někteří výrobci kladou větší důraz na takzvaný TA faktor (total activity), který vyjadřuje celkové působení medu na organizmus.